pühapäev, 18. jaanuar 2015

Laula mu laulu, kärisev hääl!

Alljärgnev jutt kipub olema reklaamimaiguline. Peab vist kuskilt kelleltki raha nõudma minema igaks juhuks, irw.

Lugupeetud palavalt armastatud ligimene, kaua sa ikka muusikatööstureid paksuks üritad sööta? Surijale pole seda enam vaja. Ka piraatimine on tegelikult mõttetus. Striimimisest ei röögigi, su hädine paari-kolmesajamegane mobla andmesidemaht süüakse nii ju kohe ära. Möödasõitva ossi bemmi allakeeratud aknast kostva tümaka peale ei tasu ka lootma jääda - sõidab edasi ja sina istud ikka ilma muusikata.
Lahendus: tee parem ise! Sul pole põhimõtteliselt muud vaja kui mõnda korralikumat sorti Androidiga riistapuud (mul näiteks on Asus Fonepadi nimeline tahvel). Paigalda sinna selline imevidin nagu Music Maker Jam. Tegu on ummamuudu jämmimise äpiga. Sulle antakse tasuta proge ja (samuti tasuta) kuni nelja erineva stiili instrumentaal-loopid ning isegi natuke vokaali. Alustuseks hea küll, eks ju?

Hakka pihta, vali stiil. Saad ka mitut stiili ühte patta segada. Näiteks selline kombo: hiphop-trummid, metal-kitarr ja ballaadi bass. Võid erinevaid pille ja loope valida, sättida seda, millises n-ö võtmes mängitakse, samuti seada helikõrgusi, -tugevusi, tempot, helilõikude pikkusi, efekte. Eksportiminegi on võimalik, .ogg vormingusse. Vokaalosa ise sisse laulmise võimalus puudub, aga kuulu järgi vist isegi miskit plaanitakse.
Tee midagi valmis, siis lase oma kokkukombineeritud muusikapala käima, nii et maja väriseb ja aknaklaas täriseb. Kui kaasapandud vokaali ei kasuta, laula ise.
Näiteks räpi:

End Savisaar varjas
ninasarvikukarjas,
et lehmaks ei peetaks
ja lauta ei veetaks,
kus olla on paha
ja pull keerab taha!

Või ulu rock-ballaadi:

Sina puuk!
Su lakaluuk, 
mu kakaluuk!
Su supp mu suus,
tuliuus!
Basuuk!
Basuuk!
Basuu-uu-uu-uuk!

Või tee mingi arusaamatu stiilimiks, lisades sellele NSVL-i hümni  tänapäevastatud sõnad:

On multide-kultide uurakil liidu
loond jäädavaks ajaks suur pehmode hõim...

Tuleb ju odavam küll. Hoiad kokku CD-de või mp3-de raha. Ei pea Spotify reklaame kuulama. Saad teha endale meeldiva stiili, vältides töösturite kaelamääritava ühe-hiti-staari jõuetut mõmisemist või haledat kriiskamist ülevõimendatud tümpsu saatel. Samuti ei pea sa end hingetuks plekkima kõikvärki stuudioprogede ostmisega. Magix jääb mitmekümnest-sajast taalast või j€wrost ilma. Nu, oma viga siis.
Muide, nende lehel on mainitud, et lisaks rohelisele robotile saab ülalkirjeldatud softi ka pisipehmetele seinaavadele ja näritud ubinale  Ei tea, pole võimalust proovida. Linuxi varianti paraku ei leidu.
Asjal on üks piirang: tarkvara, seega ka selle saadus on free for non-commercial use.

* * *

Muide, kui ei viitsi ülalolevaga mässata, proovi niisama "trumme taguda" - näiteks Hydrogeniga. Ja eks neile igatsugu PeeTseedele, tahvlitest röökimata, leia muidki tasuta muusikategemise äppe, mingeid sünte jne.
Let's rock for free!

* * *

Allolev video on näide sellest, mida ise annab kokku keerata. Suht kiiruga tehtud, helinivood on paigast ära, efektid omadega metsas ja mõni koht natuke ülevõimendatud, aga käib teile küll.
Pealkiri, Die Vergewaltigung, iseloomustab päris hästi seda hirmsat müra.


(Kui video jooksma ei hakka, proovi juutuubist otse)
Aga ehk on järgnev (juba suht vana asi) natuke helgem...

(Juutuubi link)

6 kommentaari:

  1. Päris karm jah, oma nime väärt muusikapala :D Hea, et sa doom metali ei teinud!
    Teine polegi nii hull.

    heinaküünik

    VastaKustuta
  2. Võiks veel soovitada meetodit "Tee-nagu-mina": võta mingisugune katkine "häälest ära" kitarr, võib teine olla kolmekeelne, tekita mingi akordilaadne heli ning jõura nagu jaksad...

    VastaKustuta
  3. Heheh. Ma siin nikerdan väikselt audacity kallal, kleebin netist leitud ja enda aretet sämpleid üheks helireaks kokku. Basstrumm+kidraakord+basskidra, sinna otsa miskeid loodushääli, nigu lambamää või kõhutuul.
    Panen loopima ja võtt jala kepsuma küll :D

    VastaKustuta
  4. Sitt süsteem sel bloggeril, ei lase kommentaare muuta. Tahtsin lihtsalt veel lisandada, et Audacity puhul tasub mängida ka efektidega. LADSPA on too võtmesõna!

    VastaKustuta
  5. Kuram, enne kribasi siia pika mölina maha ja harjumuspärase postitamise nupu asukohta vajutades logis mu hoopis välja, raisk.

    A siis leidsin sinutorust selle jupi, millest ennist kribasin: http://youtu.be/r_F7aiOvdwE
    Lõpuks mainib Jack White irooniliselt: "Kitarri polegi vaja!"

    VastaKustuta
  6. Sarnast asja isegi proovitud kunagi noorest peast. Lauatükile paar traati ja vana elektrikidra helipea. "Okeani" raadio võimendiks külge ja töötas küll :D

    VastaKustuta